شيوههاي تنظيم مواد معطر[دستکاري]
گذشته از اينکه رايحه از مخلوط مواد معطر بدست بيايد، مواد معطر اول آيتم به کار گيري در عطرهاي گوناگون بايستي تنظيم گردند. مواد معطر تصنعي از روش عکس العملهاي جانور در شيمي آلي ايجاد گرديده، تخليص مي گردند. مواد معطر جان دار در منابع طبيعي با استعمال از طريقهاي استخراج متفاوت از مواد ناپخته استخراج مي گردند. فيض اين استخراج بسته به معيار موم در مواد استخراج گرديده اسانس، ابسولوت(absolute)، کُنکريت(concrete) يا اين که کره ناميده ميشوند.[20] کليه اين طرزها، تا اندازهاي، بوي ترکيبات معطر بدست آمده از مواد اول را تغيير تحول مي دهند. اين خلل بعلت به کار گيري از گرما، حلالهاي توانمند يا اين که تأثير اکسيژن در پروسه استخراج هست که ترکيبات معطر را از شرايط طبيعي بيرون کرده بهطوريکه مختصات بويايي آن را تغيير و تحول داده يا اين که به طور کاملً بيعطر ميسازد.
شيوههاي استخراج مايع-مايع (استخراج با حلال)[بازنويسي]
اکران طرح کلي دستگاهها در استخراج با سيال فوق بحراني
مهم ترين و متداولترين نحوه اقتصادي استخراج ترکيبات معطر در عطرسازي نوين ميباشد. دراين طرز مواد ناپخته در حلالهايي که ميتوانند ترکيبات معطر متبوع را در خويش حل نمايند غوطه ور مي گردند. کار خيساندن درين طرز از يکسري ساعت تا چندين ماه مي تواند ارتفاع بکشد. اکثر اوقات ترکيبات معطر مواد چوبي، فيبري و حيواني از اين شيوه استخراج مي گردند. مواد معطري که بعلت فراريت زياد از روش تقطير نميتوانند استخراج گردند و همينطور آنهايي که دما، ترکيبات و ماهيت آنها را عوض ميکند، از اين طريق استخراج ميگردند. حلالهايي که معمولاً در طريق خيساندن/استخراج با حلال به کار گيري مي گردند دربرگيرنده هگزان و دي متيل اتر مي شوند. فرآورده اين طرز بنام کنکريت (concrete) داراي شهرت ميباشد.
استخراج با سيال فوق بحراني: يک نحوه نسبتاً نو براي استخراج ترکيبات معطر از مواد نپخته که در آن از دياکسيد کربن فوق بحراني استعمال ميشود. با اعتنا به دماي تحت روند و همينطور غيرفعال بودن دياکسيد کربن، ترکيبات معطر استخراج گرديده بويي بسيار در حدود مواد ناپخته نخستين داراهستند.
استخراج با اتانول: نوعي از استخراج با محلول که ترکيبات معطر را مستقيماً از مواد نپخته کم آب بدست مياورد، افزون بر آن پاره اي ترکيبات روغني ناخالص در سود اين پروسه باقي ميماند. اين طريق براي استخراج مواد معطر از گياهان جديد استعمال نمي شود، به اين دليل که مقدار متعددي آب باقي ميماند که ترکيبات معطر آن مجدد بايد به وسيله حلال استخراج گردد.
تقطير[دستکاري]
دستگاه تقطير ديرين کمپاني Fragonard
يک طريق معمول در تهيه و تنظيم ترکيبات معطر از گياهاني نظير فصل بهار نارنج و گل رز است. درين شيوه، مواد ناپخته حرارت داده گرديده و مواد معطر از روش ميعان بخار به وجود آمده بدست مي آيند.
تقطير با بخار آب: بخار آبيرنگ که از جوشاندن آب ساخت مي شود از مواد ناپخته عبور داده گرديده و مواد معطر گريز را مستقل مينمايد. ميعانات بدست آمده از تقطير در بالن فلورنس تودهآوري ميشود. اينکار سبب مي گردد تا آب به سادگي از روغنهاي معطر جداگانه شود. آب بدست آمده از ميعان که پاره اي مواد معطر در خويش داراست به هيدروسُل داراي شهرت بوده و گهگاه فروخته مي شود. اين شيوه استخراج براي منابع گياهي نو مانند گل، برگ و ساقهها بسيار مرسوم مي باشد.
تقطير کم آب/تقطير تخريبي: دراين طريق مواد ناپخته بهطور بدون واسطه و فارغ از حلال محافظاي مانند آب در کاسه تقطير حرارت داده ميشوند. ترکيبات معطري که با حرارت زياد بدست آمدهاند اکثر وقت ها زير تأثير مراحل گرماکافت سواي آب قرار گرفته و ترکيبات معطر ديگري را به وجود مي آورند. اين شيوه براي استخراج ترکيبات معطر از کهربا و عطرهاي چوبي که در آنها وضعيت سوختگي مد حيث باشد بکار گرفته مي شود.
تقطير جزء به جزء: با به کار گيري از ساختمان بلند تقطير اجزاء متعدد تقطير گرديده از يک ماده بهطور انتخابي مي توانند غير وابسته گشته تا بوي متاع آخري را بهبود ببخشند. درصورتي که چه اين شيوه بسيار گران تمام ميگردد، البته گهگاه براي حذف بوهاي نامطبوع از مواد، بکارگرفته ميگردد تا رايحه ساز را در در اختيار گرفتن فرآيند ادغام عطرها امداد کند.
پرس سرد[دستکاري]
براي تهيه و تنظيم روغن درين نحوه مواد ناپخته زير فشار و پرس قرار مي گيرند. از دربين تمام مواد نپخته جانور، اين طرز صرفا براي استخراج روغنهاي معطر پوست ميوه مرکبات به کارگيري ميگردد، چراکه روغن مو جود در آن به اندازهاي زياد ميباشد که استعمال از آن را بهطور اقتصادي ممکن مي کند.
استخراج توسط روغنهاي جاذب[بازنويسي]
درين طريق مواد معطر جذب يک چربي يا اين که موم جامد گرديده و آنگاه توسط? اتانول روغنهاي مطر از آنان غير وابسته ميگردند. اين طريق هنگامي بکار ميرود که بعلت تغيير و تحول ماهيت روغنهاي معطر، بعلت وجود حرارت بالا، از طريق تقطير نتوان به کار گرفت. اين نحوه امروزه بعلت هزينههاي گزاف آن و وجود طرزهاي مؤثرتر ديگر، بهطور معمول استعمال نميشود.[14]
درباره این سایت